Bodemonderzoek Justitieel Complex Vlissingen vanaf juli 2024
Graag informeren wij u over de ontwikkelingen in het gebied tussen Buitenhaven en Ritthem. Hier werken de regio en de Rijksoverheid aan de realisatie van een stadslandgoed. Onderdeel van dit stadslandgoed is de realisatie van het Justitieel Complex Vlissingen.
Het Justitieel Complex Vlissingen is onderdeel van het compensatiepakket Wind in de zeilen.
Het complex bestaat uit verschillende gebouwen:
- Een Extra Beveiligde Zittingszaal (EBz), met een overnachtingsfaciliteit voor verblijf en verrichten van werkzaamheden voor onder andere rechters en officieren van Justitie, vanuit oogpunt van veiligheid;
- Een Penitentiaire Inrichting (Pl) met 192 plaatsen en een Extra Beveiligde Inrichting (EBI) met 24 plaatsen;
- Een steunpunt van de Dienst Vervoer en Ondersteuning (DV&o).
Het Rijksvastgoedbedrijf is verantwoordelijk voor de bouw van het Justitieel Complex Vlissingen en later ook voor het beheer van de gebouwen en het terrein.
Ontplofbare oorlogsresten
Voordat de bouw kan starten, zullen er diverse onderzoeken op de locatie moeten plaatsvinden. Zo wordt een onderzoek uitgevoerd naar de mogelijke aanwezigheid van ontplofbare oorlogsresten in de grond.
De 1e fase (onderzoek tot ongeveer 4,5 meter diepte onder maaiveld) is in februari 2023 afgerond. Half juli 2024 start de 2e fase van dit onderzoek.
Niet Gesprongen Explosieven
In opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf voert de firma REASeuro B.V. onderzoek uit naar de mogelijke aanwezigheid van dieperliggende Niet Gesprongen Explosieven (Bommen van een kaliber 500 lbs en 1000 lbs). Zij zijn gespecialiseerd in het veilig opsporen van ontplofbare oorlogsresten, ook op grotere diepten. Uitgangspunt is dat de werkzaamheden van deze 2e fase na een periode van 28 weken gereed zijn.
Onderzoek ter plaatse van bomen en struiken met ecologische waarden en onder de Visodeweg en Havenweg, is gepland voor de vervolgfasen. Wanneer er duidelijkheid is over de planning van de vervolgfasen, volgt hierover weer bericht.
Wat kunt u hiervan merken?
Het opsporen van ontplofbare oorlogsresten gebeurt op verschillende manieren. Voor het detecteren van het gebied kunt u een voertuig met een lange mast (een zogenaamde 'Chaindrive') op het terrein zien rijden, dat de bodem scant. Deze detectiemethode is non-destructief en geeft een indicatie van een potentieel significante uitslag. Wanneer in de bodem dergelijke verstoringen worden gevonden, vindt op die plekken aanvullend onderzoek plaats. Zo wordt gecontroleerd in kaart gebracht waar mogelijke bommen in het terrein kunnen zijn achtergebleven.
Daarnaast kan het zijn dat iemand met een (metaal)detector metingen doet. En als het nodig is, kunnen er graafwerkzaamheden plaatsvinden. Dan ziet u een speciale daarvoor toegeruste graafmachine aan het werk.
Contact
Als u naar aanleiding van dit bericht nog vragen heeft of als u behoefte heeft aan meer informatie, dan kunt u ons op de volgende manieren bereiken.
- Voor vragen over het hele stadslandgoed of het Justitieel Complex Vlissingen, kunt u terecht op de webpagina’s Law Delta;
- Bij specifieke vragen over het onderzoek naar ontplofbare oorlogsresten en de bijbehorende werkzaamheden, neemt u contact op met opsporingsbedrijf REASeuro B.V. uit Riel. De contactpersoon is de heer A. van Riel, bereikbaar via e-mail a.vanriel@reaseuro.com.