Blik op de toekomst bij bijeenkomst Wind in de zeilen
In Middelburg kwamen op 7 november 2024 ruim 50 betrokkenen bij het pakket Wind in de zeilen bijeen. Al 4 jaar wordt met dit pakket sociaal en economisch geïnvesteerd om banen te creëren en behouden en de regio Zeeland te stimuleren en versterken.
In de Abdij (een plek vol historie) vormde de toekomst een belangrijk thema in sessies rondom mobiliteit, zorg en innovatie.
Blik op de toekomst
Na de ontvangst door gedeputeerde A. Vael werd door futurist R. van Hooijdonk een blik op de toekomst geworpen. Zelfrijdende auto’s, robots in de zorg en natuurlijk AI passeerden hierbij de revue. Alle overheden zouden volgens hem actief aan de slag moeten met nieuwe technologie en innovaties. Doe niet wat je altijd al deed, maar kijk naar de toekomst en zorg ervoor dat in je organisatie plek is voor nieuwe aanpakken.
Mobiliteit
Tijdens de workshop mobiliteit bleek dat in Vlissingen al geëxperimenteerd werd met zelfsturende boten. Het toekomstdenken is voor mobility als een service belangrijk. Want als er steeds minder schippers of chauffeurs beschikbaar zijn, hoe kom je dan van de ene plek op de andere?
In een inspirerende sessie werd verteld over de mogelijkheden waaraan gewerkt wordt om de bereikbaarheid voor de Zeeuwen op peil te houden. Bijvoorbeeld door het combineren van doelgroepenvervoer met deelmobiliteit.
Innovatie
Bij de workshop Innovatie werd door het Delta Climate Center toegelicht, hoe wordt gewerkt aan de delta van de toekomst. Het weer en klimaat veranderen, met gevolgen voor deltagebieden. Met Zeeland als proeftuin wordt door verschillende onderwijsinstellingen en onderzoekers samengewerkt aan oplossingen om de leefbaarheid, waterveiligheid en beschikbaarheid op peil te houden.
Innovatie en nieuwe ideeën zijn hier de basis van de samenwerking. Zo kunnen tijdens de wet-week op betrokken scholen leerlingen aan de slag met oplossingen rondom maatschappelijke vraagstukken.
Zorg
De workshop zorg ging over vernieuwing in de samenwerking tussen het sociaal en medisch domein. 'Kerngezond' is ontwikkeld in Vlissingen met steun van Wind in de zeilen en inmiddels al overgenomen door enkele andere Zeeuwse gemeenten.
Er werd uitgebreid stilgestaan bij Positieve Gezondheid, met als uitgangspunt: gezondheid is meer dan 'niet ziek' zijn.
Integrale aanpak
Door een integrale aanpak kijken zorgprofessionals niet alleen naar medische vragen, maar juist naar de onderliggende factoren op andere dimensies. Bijvoorbeeld hoofdpijn- en bloeddrukklachten, die veroorzaakt worden doordat iemand zich zorgen maakt over schulden. En over eenzaamheid, waarvan wetenschappelijk bewezen is dat het ziekmakend is.
Door vroegsignalering en onder andere de inzet van buurtteams, kan verergering van klachten worden voorkomen en is een multidisciplinaire aanpak mogelijk. Belangrijke les: soms moet je gewoon beginnen! Bijvoorbeeld met een gratis kopje koffie, waardoor mensen met elkaar in contact komen.
Passend bij de toekomst
De dag werd afgesloten met een rondleiding door het provinciehuis van Zeeland. De rijke historie van de Abdij telt ruim 900 jaar. In die jaren zijn er delen verloren gegaan, bijgebouwd en gerestaureerd. Het verleden wordt gekoesterd, maar met aanpassingen wordt ervoor gezorgd dat het ook past bij de toekomst. Net als in Zeeland.